Garaczi János
1947. július 18.-án, a Kecskemét melletti Helvécia községben született. 1961-től lett szakácstanuló a Dióhéj, a Hírős majd a Kis Beretvás éttermekben. 1964-ben megszerezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet szakács képesítését. 1965-től előbb a kalocsai Piros Arany Szállóban, majd a kecskeméti Központi Hidegkonyhán dolgozott, azután katonaideje alatt az ugyancsak kecskeméti repülőezred főszakácsa lett. 1967 decemberében a Toronyház étterem konyhafőnöke, majd egy készételeket gyártó üzemben szakács a híres mesterszakács Gróf Nándi mellett. 1968-ban előbb a Park étteremben, majd az Aranyhomok Hotelben szakács, utóbbiban 1973-tól konyhafőnök, közben 1970-től az Aranyhomokhoz tartozó Bugaci Csárda vezetője három évig. 1976-ban elvégezte a Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátó-ipari Szakközépiskola pedagógiai tanfolyamát. 1976-ban lett konyhafőnök és üzletvezető helyettes a Tanya-csárdában. 1978 Elvégzi a Belkereskedelmi Továbbképző Intézet, felsőfokú áruforgalmi vezető tanfolyamát, majd 1980-ban mestervizsgát tesz. 1990-ben megalakul a Tanyacsárda Kft., melynek ügyvezetője és résztulajdonosa lesz. 1992-ben az Új Tanyacsárda és Programközpont egyik megalapítója, majd 2001-től a harkányi Hotel Platán Kft. társtulajdonosa. 2007-től a teljes Tanyacsárda üzemeltetője.
Mindezek mellett a nemzetközi Chaine des Rotisseurs lovagrendjének szakmai tagja mit chef Rotisseur, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tagja és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Kecskemét és Bugac Régiójának elnöke.
Több alkalommal ő készítette fel a Magyar Szakács Válogatottat. A Tanyacsárda fiatal szakácsai sikeresen szerepeltek világversenyeken.
Főzött többek közt Svájcban, Kubában, Olaszországban, Jugoszláviában, a Lukács Pistával San Diego-ban és Miami-ban a Super Bowl-on, vagyis az amerikai futballkupa döntőjén.
1972-ben házasodott Gömöri Mariannal, három lányuk született.
Hobbija a galambokkal való foglalatoskodás. Több bajnoki címet nyert, és elnöke a sportszinten működő, 38 fős társaságnak, a Kecskeméti Postagalamb Egyesületnek. Nagy felelősséggel csinálja ezt is, akár a szakmáját.
Főbb publikációi: Garaczi János és Heródek János: 25 éves a Tanyacsárda (1998 Lajosmizse). Emellett társszerző a Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei valamint a Top séfek, top éttermek, top receptek (2007 Budapest) című könyvekben valamint:
Tanyacsárda / [a recepteket írta és az ételeket kész. Garaczi János és Heródek János]. - Lajosmizse : Tanyacsárda, 1998.
Elimerései:
1982 Venesz-díj
2002 az Év gasztronómusa
2008 Lenôtre francia Gasztronómiai Chef Akadémia diplomája
2008 a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje
2009 Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztje
2009 Szakácsegyesületek világszövetsége WACS Kiváló Munkáért emlékplakett
2010, 2012 az Év vendéglátója
2011 Magyar Turizmus Minőségdíj
2015 Gundel Károly-díj
2016 Helvéciáért Kitüntető Díj
A Tanyacsárda főbb elismerései:
1982 Elnyerte a Védnöki táblát és a spanyol Aranybika díjat
1994 és 1999 Magyarország 10 legjobb éttermének (Top 10) egyike
1999, 2002, 2004, 2006 és 2008 a Vidék Legjobb étterme
1999 Salon Culinaire Mondial Szakács Világbajnokság – ezüstérem
1999 a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által ****-gal jegyzett üzlet
2004 a Vendég című szaklap Magyarország 20 legjobb étterme közé választotta és két csillaggal tüntette ki, majd 2005-ben pedig a vendéglátásban maximálisan elérhető három csillaggal
2006 A Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított „Az év vendéglátója” díj
2006 Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring-díj
2007 és 2009 Magyar Turizmus Zrt. Minőség-díj
Ezek mellett elnyerte a Chevalier – Maison de Qualité és a Chaîne des Rôtisseurs díjait is.
Róla szóló cikkek:
Díszpolgár lett a mesterszakács. – Fotó
In: Alföldi civil napló. - 3. évf. 10. sz. (2009. okt.), p. 2.
Az év gasztronómusa
In: Kecskeméti lapok. - 99. évf. 13. sz. (2003. ápr. 10.), p. 3.
Az év vendéglátója: Garaczi János.– Fotó
In: Alföldi civil napló. - 5. évf. 1. sz. (2011. febr.), p. 12.
A falónapon a libamáj és a bélszín a topon.- (Villáminterjú)
In: Petőfi népe. - 64. évf. 49. sz. ( 2009. febr. 27. péntek ), p. 2.
Felejthetetlen lakodalom
In: Kecskeméti lapok. - 100. évf. 20. sz. (2004. máj. 27.), p. 3.
Főztjeinek ízében ott az Alföld öröksége
In: Kecskeméti lapok. - 100. évf. 45. sz. (2004. dec. 2.), Porta Delikát Klub mell., p. 3.
Galambász főszakács / toti
In: Kecskeméti lapok. - 96. évf. 42. sz. (2000. okt. 26.), p. 5.
Garaczi János az Alföld örökségének őrzője. – Fotó
In: Magyar konyha. - 28. évf. 11. sz. ( 2004. nov.), p. 36-37.
Garaczi János mesterszakács átadta a stafétabotot : Az új vezető séf, Herodek János több mint harminc éve meghatározó a neves étterem életében
In: Petőfi népe. - 62. évf. 120. sz. ( 2007. máj. 24. csütörtök ), p. 2.
Gundel-díjas lett Garaczi János
Ha Lajosmizse, akkor Tanyacsárda: [Int.]. – Fotó
In: Alföldi civil napló. - 9. évf. 3. sz. ( 2015. aug. ), p. 9.
Igényli a vendég a tradíciót: [Int.]. – Fotó
In: Metro. - 2007. aug. 16. csütörtök, Kecskemét mell. p. 2.
Az iskolateremtő mesterszakács : Felköszöntöttük az ízek pusztai királyát
In: Alföldi civil napló. - 1. évf. 2. sz. ( 2007. aug.), p. 4.
Meglepetés a mesterszakácsnak. – Fotó
In: Alföldi civil napló. - 6. évf. 4. sz. ( 2012. jún. ), p. 1.
Negyven esztendő eseményeit idézték fel : A magyar gasztronómia fellegvára ma már a Tanyacsárda.– Fotó
In: Petőfi népe. - 68. évf. 251. sz. ( 2013. okt. 28. hétfő ), Gazdasági ablak mell. p. [1.]
A szakácsmesterek becsalják a vendégeket az étterembe : A magyar konyha világhírű hagyományait sok jó képességű szakember viszi tovább / Barta Zs.– Fotó
In: Petőfi népe. - 62. évf. 254. sz. ( 2007. okt. 31. szerda ), Gazdasági ablak mell. p. 17.
Szakácsnak állt, hogy ne haljon éhen / G. S. - Fotó. - (Szabad időben)
In: Petőfi népe. - 64. évf. 291. sz. (2009. dec. 12. szombat), Grátisz mell. p. 5.
IN: Hit és élet Bács-Kiskun megyében / Koloh Elek szerk. . - [Kecskemét] : Farkas Galéria Bt., [2010]. - p. 146-149.
"Teljes az életem" : Garaczi János mesél életéről, galambjairól
In: Galambász magazin. - 2003. November. , p. 20-21.
Ünnepelt mesterszakács : Sokan szeretnék megismerni személyesen is.– Fotó
In: Petőfi népe. - 62. évf. 202. sz. (2007. aug. 30. csütörtök), p. 3.
Vendégszeretet és megújulás : Lajosmizsei Tanyacsárda
In: Hit és élet Bács-Kiskun megyében / Koloh Elek szerk. . - [Kecskemét] : Farkas Galéria Bt., [2015]. - p. 138-139.