Híreink 2022 Híreink 2022

 

Június 23.

Az Utazók a könyvtárban sorozat előadója június 23-án Marton Gézáné nyugalmazott tanár volt, akire több éve egy tangó tánctanfolyam olyan nagy hatással volt, hogy feltétlenül el akart jutni Argentínába, a tangó hazájába. Erre három évvel ezelőtt, egy társas utazás keretében nyílt lehetősége. Ennek az utazásnak az élményeit osztotta most meg a közönséggel.

A beszámolóból nemcsak az épületeket ismerhettük meg, hanem azokat az embereket is, akik a falai közt éltek: hallhattunk többek között Juan és Eva Perón, Czetz János honvédtábornok, José de San Martín szabadságharcos, Carlos Gardel tangóénekes életéről és haláláról. Az előadás főszereplője természetesen a tangó volt. Megismerhettük a tánc alaplépéseit, és megtudhattuk, hogy Buanos Airesben a látogató sokszor láthat az utcán tangózó embereket.

Bővebben


 

Június 18.

"Megszólalásig Bach" címmel tartott barokk kamarazenei hangversenyt június 18-án, szombat délután a Recurring Company régizene együttes a Katona József Könyvtárban. A koncertműsor koncepcióját Illés Szabolcs muzikológus, a társulat hegedűse ismertette a közönséggel. A kiválasztott darabok egyike sem a legismertebb Bach, Johann Sebastian műve volt, ugyanakkor valahogyan mind kötődött a komponistához. A nyitódarabot az a Johann Gottlieb Goldberg írta, akinek Bach híres variációsorozatát ajánlotta. Elhangzott a műsorban olyan alkotás, melyről bizonyosan tudjuk, Bach másolatot készített róla, és olyan is, mely feltételezhetően megtalálható volt a zeneszerző kottatárában. A koncert záró produkciója a fiának, Carl Philipp Emanuelnek munkája volt. A tehetséges, fiatal muzsikusok játéka színben, dinamikában, artikulációban jól illusztrálta a koncert bevezetőjében ismertetett "hangokkal való beszéd" harnoncourti gondolatát. Edőcs Fanni a csembaló élesen ciripelő hangja ellenére szóló számaiban különösen nagy érzékenységet és érzelmi gazdagságot jelenített meg.

Bővebben


 

Június 14.

A Széchenyi István Technikum kilencedikes diákjai Könyvtári küldetés játékunkon vettek részt, melynek keretében izgalmas feladatokon át ismerték meg állományunkat és szolgáltatásainkat. Továbbra is szívesen várjuk tábori csoportok, baráti társaságok jelentkezését könyvtárbemutatóinkra. A fotókon az egyik állomás eredményét osztjuk meg követőinkkel.

Bővebben


 

Június 14-én nyílt meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága által kiírt "Így közlekedtek ti!" című rajzpályázat anyagából összeállított kiállítás. A magukat három korosztályban képviseltető pályázók a biztonságos közlekedést, valamint gyakori közlekedési vétségeket, elrettentő példákat jelenítettek meg a papíron. A pályamunkák mintegy hagyományteremtő szándékkal ismét a könyvtár Tinivilágában kaptak helyet, amely képek mellé ismeretterjesztő irodalmi ajánlót helyeztünk el, ezzel mélyítve el a gyerekek és fiatalok biztonságos közlekedésbeli ismereteit.

A tárlat egészen június végéig lesz megtekinthető.

Az eseményről a helyi sajtó is beszámolt. Nekik hálásan köszönjük a tudósítást!BAON Bács-Kiskun Megyei Online és Kecskeméti tv.

Bővebben


 

Június 11.

Az időjárás okozta nehézségek ellenére számtalan örömteli pillanatnak voltunk szemtanúi a múlt héten lezajlott 93. Ünnepi Könyvhétnek. Jöhetett eső, szél és égzengés, a könyvvásárral párhuzamosan folyó láncolvasó demonstrációt semmi sem zavarhatta meg. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi fiatal érezte fontosnak, hogy bizonyítsa, nem igazak a sztereotípiák, miszerint a fiatalok figyelmét már csak a kütyük tudják lekötni.

Az új kiadványok mellett sok-sok használt, antik példány közül is válogathattak a Piaristák terére látogatók, ahol tényleg gyerekektől a szépkorúakig mindenki talált magának kedvére valót. Sok örömteli találkozásra került sor írók és olvasók közt, és nem egyszer kígyóztak a sorok az asztalok előtt egy-egy szerzői aláírás reményében.
Reméljük, jövőre ugyanitt és ugyanekkora, ha nem nagyobb létszámban lesz lehetőségünk találni a kecskeméti és környéki olvasókkal, irodalombarátokkal.

Bővebben

 

 

A sokak által humoristaként ismert, de néhány éve íróként, most pedig költőként is bemutatkozó Dolák-Saly Róbert legújabb kötetének (A füle sem tréfa!) bemutatóján szem nem maradt szárazon a nevetéstől. A felnőtt korosztálynak a L’art pour l’art Társulatban alakított karaktereinek fel-felbukkanásai okoztak kellemes perceket, míg az összesereglett gyerekeket a frappáns, közismert állatokról szóló versek felolvasása lelkesítette.

Dolák-Saly Róbert kifejtette, legújabb kötetével kritikai gondolkodásra készteti az olvasót (az ajánlás szerint 0-150 éves korig) és mintegy tükröt tart felénk, hogy mi, emberek, miként is bánunk az egyes állatokkal, például a hiénával, a tigrissel vagy éppen a sivatagi rókával. A szerző hosszan ecsetelte, mennyire fontosnak érzi, hogy gügyögés helyett felnőttként szóljunk a gyerekekhez, mert, ahogy fogalmazott, ők még elfogulatlanok, nem hatnak rájuk a merev sémák, kritikusak és kifejezetten okosak. Bár személyéből valósággal áradt a természetes humor, megerősítette a jelenlévőket, hogy ezzel nemcsak születni lehet, hanem tanulni és tanítani is érdemes. Hiszen, ahogy egy közismert mondás is tartja, akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

Bővebben

 

 

A 93. Ünnepi Könyvhét sorban, de nem prioritás szerint, utolsó programja egy, a többségi társadalom figyelmét jobbára elkerülő témáról, az autizmus spektrum valamely pontján elhelyezkedőkről szólt. Varga Éva klinikai szakpszichológus évek óta foglalkozik autizmussal élő gyerekekkel, akiknek megsegítésére hozta létre képes szociális történeteket tartalmazó, Ügyes vagyok! című könyvét.

A szerző interaktív előadásában hangsúlyozta, nem pusztán az autisták számára jelent könnyebbséget, segítséget a vizualitás, hiszen ép gyerekként és felnőttként is gyakran támaszkodunk akár a közlekedés, akár városnézés során jól beazonosítható piktogramokra. Az elmondottakat egy gyors gyakorlattal szemléltette, mely megmutatta, hogy neurotipikusként (vagyis nem a spektrum valamely pontján lévőként) is eltérő, kinek jobb a szóbeli és kinek a képi instrukció egy-egy adott élethelyzetben. Egy autista gyermek számára azonban igazi segítség, ha egy könyv főszereplőjének helyébe képzelheti magát, hogy megtanulja, mely társas interakcióban hogyan szabad és hogyan nem szabad viselkednie. Varga Éva klinikai szakpszichológus kötetét úgy alkotta meg, hogy azt otthon a szülővel is használni tudják a gyerkőcök, így mire kilépnek a család szocializációs közegéből, már felvértezve állnak a társas kapcsolódás jelentette kihívások elé.

Bővebben


 

Június 10.


 

Június 9.


 

Június 8.


 

Június 7.


 

Június 2.


 

Június 1.


 

Május 26.


 

Május 21.


 

Május 20.


 

Május 19.


 

Május 17.


 

Május 14.


 

Május 12.

 


 

Május 11.


 

Május 7.


 

Május 4.

 

 


 

Május 3.


 

Április 28.


 

Április 27.


 

2022. április 25-26. 
 
MEGÚJULÓ KÖNYVTÁRI FELADATOK - szakmai továbbképzés
Sikeres NKA pályázatunk segítségével két napos továbbképzést szerveztünk a könyvtári munka legfrissebb kihívásairól, az aktuális feladatokról Bács-Kiskun megye városi és községi könyvtárosai számára. 
A képzés első napján Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, megyei könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Rasztik Péter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa tájékoztatott minket a könyvtárak számára aktuálisan elérhető pályázatokról, és a korábbi, a könyvtárakat is érintő Európai Uniós pályázati tapasztalatokról. Ezután egy nagyon alapos és részletes előadást hallhattunk Visky Ákos Lászlótól a webarchiválás lényegéről, a felmerülő problémákról, és ebben az új feladatban az Országos Széchényi Könyvtár és a települési könyvtárak szerepvállalásáról. Délután a könyvtári programszervezés legfontosabb jelenlegi kihívásáról, a Petőfi 200 és a Kodály emlékévekhez kapcsolódó lehetőségekről szerveztünk kerekasztal beszélgetést. Felkértük a Petőfi ügyben leginkább illetékes Bács-Kiskun megyei települések (Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Szabadszállás) könyvtárvezetőit, hogy beszéljenek az általuk eddig elvégzett munkáról, a tervezett programjaikról, a lehetséges kapcsolódási pontokról. A Kodály emlékév tervezett programjairól a Katona József Könyvtár könyvtárszakmai főosztályvezetője beszélt. Nagyon jó és termékeny megbeszélés alakult ki, a közönség és a kerekasztal előadóinak aktív részvételével. Szóba került, hogyan tudnánk a rendezvényeket, a kapcsolódó szakmai anyagokat, adatbázisokat, honlapokat összehangolni, és – Visky Ákos közreműködésével – a kapcsolódó webarchiválási kihívásokról is beszélgettünk.
A képzés második napján a könyvtárhasználóink, kiemelten a fiatalok újfajta megszólítására kaptunk ötleteket. A mindezt megalapozó előadást Dr. Guld Ádám média- és generációkutató tartotta, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense. Nagyon alapos, élvezetes, és sok hasznos információt tartalmazó előadását még tovább is hallgattuk volna a mai fiatalok gondolkodásáról, életmódjáról. Kérésünkre külön kitért a figyelemgazdaság témakörére is. Ezután Pattantyús Ádám, a Sweet Escape Szabadulószoba alapítója adott gyakorlati segítséget, hogy milyen eszközökkel készíthetünk jelenleg népszerű virtuális szabadulószobát olvasóinknak egy-egy olvasmány vagy témakör népszerűsítésére. A közös ebéd után a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár Kollégái tartottak előadást, sajnos, ők csak virtuális Zoom platformos jelenléttel. Technikailag viszont megoldottuk, hogy ne csak mi lássuk őket, hanem ők is lássák és hallják az egész közönséget, így az előadásuk után igazi aktív párbeszéd alakulhatott ki. Őket a könyvtári szolgáltatások újfajta, humoros népszerűsítéséről kérdeztük, a kreatív alkotói folyamatról, az ezzel kapcsolatos közönség és fenntartói reakciókról, a technikai megvalósításról.
Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását a program megvalósításához.
 
 

          


Április 22.


 

Április 21.


 

Április 19.


 

Április 16.


 

Április 13.


 

Április 8.


 

Április 7.


 

Április 6.


 

Április 5.


 

Április 1.


 

Március 26.


 

Március 24.

 


 

Március 23.

 


Március 22.

 

 

 


 

Március 21. 


 

Március 20.


 

Március 9.


 

Március 8.


 

Március 7.

 


 

Március 5.


 

Március 4.


 

Március 2.


 

Március 1.


 

Február 26.


 

Február 24.


 

Február 22.


 

Február 17.


 

Február 15.


Február 12.


 

Február 9.


 

Február 3.


Február 2.

 


 

Február 1.

 


 

Január 21.


 

Január 20.


 

Január 18.


 

Január 13.


 

Január 5.